Rodzaje sushi – jakie wyróżniamy?
Sushi to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw, pochodząca z Azji. Ta oryginalna potrawa pochodząca z Japonii zyskała ogromną popularność również w naszym kraju. Na naszym krajowym rynku pojawia się coraz więcej restauracji, które specjalizują się w robieniu sushi. Sushi dostępne jest w bardzo wielu odmianach i rodzajach, gdzie każda z nich wyróżnia się na swój sposób. W tym artykule przybliżymy pokrótce rodzaje sushi, jakie warto spróbować.
Sushi — najważniejsze informacje
Sushi jest obecnie najbardziej rozpoznawalną potrawą pochodzącą z Azji. Początkowo potrawa ta została stworzona z myślą o sposobie na skuteczne konserwowanie ryb. Przygotowane odpowiednie ryby zyskiwały znacząco przydatność do spożycia. Z biegiem lat sushi ewoluowało i dziś jest kojarzone z wykwintną potrawą, którą serwuje się w najlepszych restauracjach. Jedną z tych, serwujących sushi, które nie tylko przepyszne wygląda, ale i smakuje podobnie, jest lokal Sushi Friends Kraków – w jego ofercie znajdziesz zestawy sushi 70, 100, 200, a nawet 300 sztuk w okazyjnych cenach. To niesamowita okazja, obok której nie można przejść obojętnie!
Przez lata powstały różne rodzaje sushi, które omówimy poniżej.
Nigiri
Nigiri to popularny i jeden z najprostszych rodzajów sushi, jaki możemy spotkać w wielu restauracjach. W tym przypadku sushi przybiera kształt wydłużonej kulki, która jest toczona z ryżu. Na tak przygotowany produkt nakładane są owoce morza oraz ryby. Często spotykanym dodatkiem do tego rodzaju sushi jest wasabi, które nadaje całości charakterystycznego smaku ostrego chrzanu.
Maki
Maki to rodzaj sushi, który kojarzony jest przez większość osób. Charakterystyczna czarna obwódka znajdująca się na Maki to najpopularniejsza forma sushi. Tak naprawdę jest to sushi bardzo podobne do wspomnianego nigiri, jednak jest ono obwiązane dodatkowo algami morskimi nori. Maki przygotowywane jest przy pomocy specjalnej maty bambusowej, która służy do nadania kształtu. Najczęściej maki składa się z owoców morza lub warzyw, które umieszcza się wewnątrz.
Uramaki
Ten rodzaj sushi nazywany można określić jako odwrócone maki. Tym, co odróżnia od siebie te dwa rodzaje sushi, jest kolejność warstw. W tym przypadku na zewnątrz sushi znajduje się obwódka wykonana z ryżu, a dopiero za nią umiejscowiona jest warstwa z nori. Dodatkowo ten rodzaj sushi jest obtaczany w sezamie, a czasem dodawany jest do niego czarny kawior, którego nie znajdziemy w innych rodzajach.
Futomaki
Futo-maki to w rzeczywistości grubszym rodzajem hoso-maki. Ten rodzaj sushi charakteryzuje się plastrami, które mogą osiągać 4-6 cm grubości. Często futo-maki są przyozdabiane przy pomocy sałaty lub ogórka. Tak przygotowane sushi nabiera niepowtarzalnego wyglądu, który często przyciąga wiele osób.
Temaki
Ten rodzaj sushi idealnie nadaje się dla osób, które przygotowując samodzielnie sushi, nie chcą spędzać przy tym dużo czasu w kuchni. Jest to bowiem najprostszy i najszybszy sposób na przygotowanie sushi, które w swojej formie przypomina lodowego rożka. Sushi wypełniane jest ryżem, do którego wciskane są słupki z rybami lub warzywami.
Wspomniane wcześniej rodzaje sushi to najczęściej spotykane potrawy. Oczywiście przez lata wykształciło się o wiele więcej rodzajów sushi takich jak: oshizushi, sugatazushi, chirashizushi, gunkan maki czy temarizushi. Jeżeli wiec zainteresowany jesteś nadal zgłębianiem tego tematu, to warto sięgnąć do informacji w Internecie, jednak najlepiej samemu przekonać się jak smakują poszczególne rodzaje sushi w profesjonalnej restauracji. Odwiedź stronę Sushi Friends https://www.sushifriends.com.pl/menu i odkryj wszystkie pyszne opcje, które oferuje lokal.
Jakie rodzaje sushi pobijają świat w 2024?
W 2024 roku na rynku kulinarnym widać znaczny wzrost popularności kreatywnych form sushi, które łączą tradycyjne smaki z nowoczesnością. Wśród tych innowacji szczególną uwagę przyciągają sushi bowls – miseczki pełne ryżu sushi, świeżych ryb, warzyw i pikantnych dodatków, które zachwycają swoją prostotą i bogactwem smaków. Innym hitem są sushi burritos – duże zwinięte nori wypełnione klasycznymi składnikami sushi, ale w formie przypominające meksykańskie burrito.
Staszek
Do tej pory zdarzyło mi się próbować tylko maki, ale chciałbym skosztować jeszcze jakiegoś innego rodzaju sushi. To, że jest tyle różnych typów jednej przekąski, wydaje mi się niesamowite. Nic dziwnego, że sushi ma tak wielu wielbicieli.